ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Κοπή Βασιλόπιττας του 2017
07.02.17

 
Και φέτος συνεχίζουμε την παράδοσή μας και κόβουμε την βασιλόπιττα, παρουσία των μελών και των φίλων μας ...

Ο Γιώργος Κιοκπάσογλου ήταν ο τυχερός της βραδυάς και έτσι ανακυρήχθηκε Μέγας Φλούραρχος για το 2017, παραλαμβάνοντας τον τίτλο από τον Φλούραρχο του 2016, Ρωμύλο Ζαχαριάδη.Διαβάστε περισσότερα...
 
13η Εκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής
23.12.16Όπως κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού μας με την Ιστορία, οργανώσαμε και φέτος στον γνώριμο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης την 13η κατά σειρά έκθεσή μας. Η έκθεση - όπως πάντα - διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης κόμικ COMIC N' PLAY, με φετεινό τίτλο ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, και το κεντρικό της θέμα ήταν η Άλωση της Συμβασιλεύουσας από τους Σαρακηνούς πειρατές το 904 μΧ.

Στην έναρκτήρια βραδυά, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ο νέος Πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη, με την συνδρομή της Μαριάνθης Πάσχου σε ρόλο διερμηνέα, χαιρέτισε συμμετέχοντες και επισκέπτες. Ο host της βραδυάς και ψυχή της όλης εκδήλωσης, Νίκος "Ροκ Σταρ" Δαλαμπύρας, χαιρέτισε με την σειρά του τα αδημονούντα πλήθη και στην συνέχεια απένειμε το ειδικό βραβείο στην ακούραστη Μαριάνθη, για την προσφορά της στα δέκα πέντε συναπτά έτη της Έκθεσης.
 


Tο κύριο θέμα της φετινής έκθεσης ήταν η πολιορκία και άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς πειρατές στις 31 Ιουλίου του 904 μΧ. Το τερραίν στο οποίο αναπτύχθηκε το παιχνίδι ήταν το παραθαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης. Καθώς από αυτό - σε αντίθεση με ένα μεγάλο μέρος των χερσαίων τειχών - δεν διασώζεται κανένα κομμάτι του εκτός ίσως από ελάχιστα τμήματα των θεμελίων του, η κατασκευή του βασίστηκε στην μαρτυρία του ιερέα Ιωάννη Καμινιάτη, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της πολιορκίας, καθώς και σε διάφορα αρχαιολογικά στοιχεία που μας παρείχαν δύο φίλες του συλλόγου, οι αρχαιολόγοι Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ακριβοπούλου. Το τελικό αποτέλεσμα πιστεύουμε πως είναι ακριβέστατο από ιστορικής τουλάχιστον σκοπιάς. Οοι κανόνες που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτοί του παληού καλού  boardgame CRY HAVOC, τροποποιημένοι για χρήση με φιγούρες.


H διπλή έκθεση περιελάμβανε και φέτος ένα μίνι τουρνουά με τους ίδιους κανόνες (CRY HAVOC), βασισμένο στην γνωστή τηλεοπτική σειρά VIKING. Στο ένα από τα δύο τραπέζια, οι Βίκινγκ έκαναν μία επιδρομή σε ένα Σαξωνικό χωριό, αλλά οι ντόπιοι δεν ήταν και τόσο δεκτικοί στο να τους αφήσουν να φύγουν, ενώ στο άλλο οι κάτοικοι απλά προσπαθούσαν να γλυτώσουν τα ζωντανά του από την "απελευθέρωση". Tην εξέλιξη των επιδρομών παρακολουθεί ένας πάνοπλος ξανθός Βίκινγκ, βέβαιος για την νίκη όπως φαίνεται από το χαμόγελό του ...

Kαι μερικές γρήγορες ματιές στην υπόλοιπη έκθεση, όπου υπήρχαν παιχνίδια φαντασίας και role playing, εργαστήρια κόμικ, διαγωνισμοί cosplay, και βέβαια, αρκετοί επισκέπτες.

  


Και καθώς όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν κάποτε, και η έκθεση αυτή έφτασε στο τέλος της. Την χαρακτηρίζουμε ανεπιφύλακτα σαν πολύ πετυχημένη, διότι πέτυχε και στους δύο στόχους της. Να δώσει στους επισκέπτες ένα ερέθισμα για την ανάγνωση της ιστορίας του τόπου μας, αλλά και να μυήσει πολλούς νέους ανθρώπους στο χόμπυ των παιχνιδιών στρατηγικής. Θα είμαστε και πάλι "ετοιμοπόλεμοι" σε κάποιες άλλες "επάλξεις" έναν χρόνο από τώρα, αναβιώνοντας ένα ακόμη κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

(αρ.) Οι "Μεγάλοι Παλαιοί" του ιστορικού Wargaming της Συμπρωτεύουσας, Σίμος Σισμάνης, Σωτήρης Χριστοδούλου, Χρήστος Ριτζούλης, Θανάσης Τσιλιγγούδης, Ρωμύλος Ζαχαριάδης και Παναγιώτης Κουρουμίδης, δήλωσαν παρόντες. Απουσίες σημαντικές λόγω εκτάκτου κωλύματος, οι εκ Κοζάνης ορμώμενοι, Χριστόφορος Ζαχαριάδης και Νίκος Γκαναβάρας, καθώς και ο "Κρητικός" Νίκος Τσιγαρίδας.

(δεξ.) Οι βασικοί συντελεστές της φετινής έκθεσης σε αναμνηστική φωτό. Ανδροκλής, Στέργιος (καθ.) Δημήτρης, Χριστίνα, Διδώ, Νίκος, Μαρία, Έλλη και Σωτήρης.

Διαβάστε περισσότερα...
 
11η Έκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής
01.12.14

Σε πείσμα των καιρών, εμείς εξακολουθούμε να παίζουμε με τα στρατιωτάκια μας! Μιά νέα και βελτιωμένη Έκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής, η 11η στη σειρά, άνοιξε τις πύλες της στις 20 Νοεμβρίου, και μαζύ με την ομογάλακτη πλέον έκθεση των κόμικ είχε μεγάλη επιτυχία καθώς οι Θεσσαλονικείς επισκέφθηκαν μαζικά τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, δημιουργώντας κατά περιόδους και το αδιαχώρητο ...

Τιμώντας την συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και ιδιαίτερα την πόλη της Θεσσαλονίκης που ήταν το στρατηγικό κέντρο της Στρατιάς της Ανατολής (Armee de l' Orient) της Αντάντ την περίοδο 1915-18, o σύλλογός μας οργάνωσε παιχνίδι συμμετοχής με θέμα το Μακεδονικό Μέτωπο με παράλληλη προβολή αρχειακού υλικού από την Θεσσαλονίκη την περίοδο αυτή.

Ένα πολύ κεντρικό και σημαντικό θέμα της έκθεσης ήταν το τουρνουά Game of Thrones που διοργανώθηκε και εκτελέστηκε κάτω από την εμπνευσμένη ηγεσία και το δημιουργικό χέρι του Ανδροκλή - αλλά και με την στιβαρή διαιτησία της Διδώς και της Χριστίνας - με τρομερή επιτυχία και με κορωνίδα την απονομή των επάθλων από τον σχεδιαστή της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, Will Simpson, που ήταν φιλοξενούμενος της εκθέσεως.

Το παιχνίδι που οργανώθηκε και είχε θέμα την επίθεση των Γαλλικών μονάδων βόρεια της Φλώρινας προς την κατεύθυνση του Μοναστηρίου το 1916. Κατασκευή τερραίν Νίκος Δαλαμπύρας και Δημήτρης Γκαγκάνης. Φιγούρες (ποιός άλλος;) Ανδροκλής Γιάτσογλου. Game master Σωτήρης Χριστοδούλου.Το τουρνουά Game of Thrones που οργανώθηκε από τον Νίκο και τον Ανδροκλή, άξια τέκνα του ΕΣΦΙΠΣ, είχε μεγάλη επιτυχία. Όπως είπαμε προσκεκλημένος του Fair ήταν ο Will Simpson, ο οποίος και έδωσε τα αθλοθετημένα βραβεία στους νικητές. Στην τρίτη θέση ο Δημήτρης Αλεξίου, του οποίου το βαρύτιμο κύπελλο θα κοσμήσει το Hall of Fame στο εντευκτήριο του συλλόγου μας...
Πολλοί πάντως είχαν την προσοχή τους στραμένη περισσότερο στους διαιτητές παρά στο παιχνίδι ....


 
Και η μεγάλη στιγμή της απονομής των επάθλων. Ο Will φανηκε να το διασκεδάζει πολύ πάντως ....

Διαβάστε περισσότερα...
 
10η Έκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής
18.06.14
Παρά τους χαλεπούς καιρούς, ο σύλλογός μας και φέτος συνέχισε την από το 1993 παράδοση του και, σε συνεργασία με τους δημιουργούς κόμικς και την αμέριστη συμπαράσταση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε την 10η Έκθεση Παιγνιδιών Στρατηγικής από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου 2013.

                                                            


Η Μάχη του Δημητριτσίου (1185 μΧ)
Φιγούρες 15mm δια χειρών Ανδροκλή Γιάτσογλου, Σάββα Ιωσηφίδη και Νίκου Τσιγαρίδα.

                                          


Η Μάχη των Θερμοπυλών (289 πΧ)
Φιγούρες 20mm (1/72) από τον Ανδροκλή Γιάτσογλου και τον Νίκο Δαλαμπύρα.

                                                                                                                                                                                               
200 χρόνια από την Μάχη των Εθνών (Λειψία 1813)
Φιγούρες 6mm (1/300) υπό Ανδροκλή Γιάτσογλου και Σωτήρη Χριστοδούλου.

                                                                                      .... και ένα μίνι τουρνουά DBA με ελεύθερη συμμετοχή από το κοινό, που φάνηκε να το διασκεδάζει πολύ!

                                                                                 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η Εκστρατεία του ΕΣΦΙΠΣ στην Άρτα
04.05.13
ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Το Σαββατοκύριακο 26 - 28 Απριλίου, ο σύλλογός μας, όπως κάνει συνεχώς και με συνέπεια τα τελευταία 20 χρόνια, για μία ακόμη φορά συμμετείχε και στήριξε μία εκδήλωση αφιερωμένη στα παιγνίδια στρατηγικής και φαντασίας, που διοργανώθηκε στην Άρτα. Ήταν το 1ο Φεστιβάλ Παιγνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας για την Εκπαίδευση την Ψυχαγωγία και την Κοινωνικοποίηση . Στην έκθεση αυτή την οποία εμπνεύσθηκε και διοργάνωσε με ακούραστο ζήλο ο Μανώλης Φραγγίδης πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, συμμετείχε πλην του συλλόγου μας και η Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης. 
Δύο πράγματα μας εντυπωσίασαν εξ' αρχής. Το πρώτο ήταν η πολύ μεγάλη και άμεση στήριξη που παρείχαν στο Φεστιβάλ ο Δήμος που διέθεσε και ένα σημαντικό ποσό για να κάλυφθούν τα έξοδα της εκδήλωσης, αλλά και άλλοι τοπικοί σύλλογοι και φορείς, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας που διέθεσε και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου του, ο πολιτιστικός σύλλογος "Μακρυγιάννης" που επίσης διέθεσε το θαυμάσιο διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, καθώς και ο σύλλογος "Σκουφάς" (σημ. ΕΣΦΙΠΣ : ο Νικόλαος Σκουφάς, ένας από τους τρείς ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας καταγόταν από το Κομπότι Άρτας). Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι, φυσικά ήταν η πρώτη φορά που γινόταν μία εκδήλωση με τέτοιο άγνωστο έως "ιδιόρρυθμο" θα λέγαμε αντικείμενο (για σκεφθήτε το : ενήλικες από 30 έως 60 ετών να παίζουν με στρατιωτάκια !) στην πόλη της Άρτας και θα ήταν αναμενόμενο να αντιμετωπισθεί με κάποια δυσπιστία. Το δεύτερο ήταν ο άμεσος και μαζικός τρόπος που η τοπική κοινωνία αγκάλιασε τα δρώμενα του Φεστιβάλ. Βλέπαμε άτομα όλων των ηλικιών, καθηγητές όλων των βαθμίδων της εκπαιδεύσεως, ακόμη και οικογένειες να συμμετέχουν ομαδικά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, αυτοτελή παιχνίδια Ρόλων, ή να συμμετέχουν σαν στρατηλάτες της αρχαιότητας στις μάχες του Άσκλου και του Αώου ποταμού.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι την μεν Παρασκευή και Σάββατο το Φεστιβάλ έκλεισε κατ' απαίτηση του κοινού τις μικρές μεταμεσονύκτιες ώρες αντί την προγραμματισμένη 10 μμ, ενώ το πρωΐ της Κυριακής - τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ - αρκετός κόσμος περίμενε έξω από το κτίριο του Επιμελητήριου για να ανοίξουν οι πόρτες!!
 


Από αριστερά προς τα δεξιά :
1. Το κτίριο του Επιμελητηρίου Άρτας που στέγασε το Φεστιβάλ.
2. Το πανέμορφο διατηρητέο κτίριο του συλλόγου "Μακρυγιάννης".
3. Η αφίσα του Φεστιβάλ.
4. Ο Πύρρος μας παρατηρεί από την κεντρική πλατεία της πόλης.*************************
 
Από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά :
1. Η αίθουσα του Επιμελητηρίου που έγινε το Φεστιβάλ.
2. Η προσφώνηση του αντιδημάρχου Άρτας. Την ίδια ώρα ο Ανδροκλής ζητάει πληροφορίες από τον Μανώλη για τις ταβέρνες της περιοχής...
3. Ο εκπρόσωπος του ΕΣΦΙΠΣ κάθεται κατάκοπος μετά την διάρκειας 3,5 ωρών ομιλία του, ενώ τον συνοδεύουν οι ουρανομήκεις επεφημίες του ενθουσιώδους πλήθους ...
4. Ο εκπρόσωπος της ομάδας Θέρμης απευθύνει και αυτός χαιρετισμό.
5 & 6. Στιγμιότυπα από την ενημέρωση του κοινού το απόγευμα της Παρασκευής
7. Ο Βασιλεύς Πύρρος επικεφαλής του Αγήματος των Βασιλικών Εταίρων και των πολεμικών ελεφάντων του Πτολεμαίου Κεραυνού, ετοιμάζεται για να δώσει την διαταγή της επιθέσεως.
8. Οι παρατάξεις των δύο αντιπάλων στρατών.
9. "Μηδεν δεινώτερον και φοβερώτερον εωρακέναι φάλαγγος μακεδονικής".
10. Ο Πόπλιος Δέκιος Μύς ψύχραιμος περιμένει τους Ηπειρώτες.
11. Στο διπλανό τραπέζι, ο μικρός αλλά επίλεκτος Μακεδονικός στρατός του Πτολεμαίου Κεραυνού περιμένει με αυτοπεποίθηση την έλευση των βαρβάρων.
12. Απέναντί τους, τα στίφη των προπάππων του Αστερίξ, του Οβελίξ και του Κακοφωνίξ ετοιμάζονται με αλαλαγμούς για την έφοδο.


*************************

Και μερικά στιγμιότυπα από την συμμετοχή του κοινού. Η παρουσία της ομάδας Θέρμης ήταν καταλυτική για την επιτυχία του Φεστιβάλ, καθώς τα παιδιά αυτά, συνεχώς και ακούραστα ενημερώναν, διδάσκαν του κανόνες δεκάδων απιτραπέζιων, παρεμβαίναν στα παιχνίδια και οργανώναν παιχνίδια ρόλων που γίναν ενθουσιωδώς δεκτά από μικρούς και μεγάλους (κυριολεκτικά).


 
Με φροντίδα του Ανδροκλή στήθηκε και ένα εργαστήριο βαψίματος φιγούρων, στο οποίο συμμετείχαν επίδοξοι καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και προελεύσεως. Για περάδειγμα, στην τρίτη φωτό βλέπουμε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης να φιλοτεχνούν με ενθουσιασμό τις στολές εκστρατείας των Space Marines ...  Στην πρώτη φωτό, το σεμινάριο εκπαιδευτών.
*************************

Τεράστια - και ομολογουμένως απρόσμενη - επιτυχία είχε το συμμετοχικό κομμάτι της εκθέσεως του συλλόγου μας. Το κοινό έπαιξε και τις δύο μάχες που ήταν στημένες, και μάλιστα τον Αώο δύο φορές. Και τις δύο φορές η ιστορία ανατράπηκε, καθώς οι ολιγάριθμοι Μακεδόνες υπό την λαμπρή ηγεσία των νεαρών στρατηγών, κονιορτοποίησαν τους Γαλάτες, σκότωσαν τον αρχηγό τους Βόλγιο και έσωσαν την Μακεδονία από την λεηλασία. Η νεαρή θηλυκή τριάδα (αποτελούμενη κατά τον Ανδροκλή από τα αριστερά προς τα δεξια : τον Αττίλα, τον Τζενγκίς Χαν και την Μάργκαρετ Θάτσερ με την σύντομη συμμετοχή του Βλάντ Ντράκουλα του Παλουκωτή) αποτέλεσε κατά γενική ομολογία το πιό επιθετικό και αιμοδιψές επιτελείο στην παγκόσμια επιτραπέζια πολεμική ιστορία. Ιδιαίτερα χαρούμενες και ενθουσιασμένες ήταν την στιγμή της συλλήψεως και του αποκεφαλισμού του Βόλγιου....
Αυτό έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν πολλά "what ifs" μεταξύ των παρευρισκόμενων - η Μακεδονία δεν θα καταλύονταν σαν βασίλειο, ο Πύρρος θα ελάμβανε τελικά τις ενισχύσεις από τον Πτολεμαίο Κεραυνό που είχε ανάγκη και ίσως η Ιταλία τώρα να μιλούσε ελληνικά.
Εξαιρετικοί game master και στις δύο μάχες ήταν ο Νίκος - που τον βλέπουμε να φωτογραφίζεται με τις νεαρές αμαζόνες εκδικήτριες του Πτολεμαίου - και ο Ηλίας.  ...


*************************

Όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν. Έτσι το μεσημέρι της Κυριακής, το Φεστιβάλ έκλεισε τις πύλες του με τον αντιδήμαρχο να απονέμει τα βραβεία στους νικητές των μαχών, των παιγνιδιών ρόλων και των γρίφων, καθώς και στον ΕΣΦΙΠΣ και την Ομάδα Θέρμης για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν από κοινού στην μείωση των αποθεμάτων χοιρινού κρέατος στις ταβέρνες της πόλης της Άρτας ...
 
             " ... σαρανταπέντε μάστοροι κι' εξήντα μαθητάδες - ολημερίς το χτίζανε την νύχτα γκρεμιζόταν"
*************************

         Τέλος αξίζει να αναφέρουμε οτι, ο τοπικός τύπος ηλεκτρονικός και έντυπος, έκανε εκτενή αφιερώματα στο Φεστιβάλ. Παρακάτω η αποδελτίωση διάφορων σχετικών διαδικτυακών αναρτήσεων, με φροντίδα του Νίκου Δαλαμπύρα.

http://arta-mou.blogspot.gr/2013/04/1.html#more

http://left.gr/news/1o-festival-paihnidion-stratigikis-kai-fantasias-stin-arta

http://aetostz.blogspot.gr/2013/04/1_26.html

http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=14534:1-&catid=1:local&Itemid=28

http://welovefilippiada.blogspot.gr/2013/04/blog-post_15.html

 


Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 9 από 12

Σαν σήμερα..

1986 : Το διαστημικό όχημα "Τσάλεντζερ" καταστρέφεται από έκρηξη στην κύρια δεξαμενή καυσίμων του 73 δευτερόλεπτα μετά την ακτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο Κέννεντυ.


2003 : O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να εισβάλλει στο Ιράκ, δηλώνει στην Γερουσία οτι ο Σαντάμ είχε αγοράσει "σημαντικές ποσότητες ουρανίου από την Νότιο Αφρική".


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 53159