ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Το "Μακεδονικό Ζήτημα" και οι Ηνωμένες Πολιτείες


Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 
την 24/8/2008


ΑΒΑΣΙΜΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ Η "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ"
Όταν οι ΗΠΑ χαρακτήριζαν "αθεμελίωτη δημαγωγία" το "Μακεδονικό Ζήτημα".

Του Άγγελου Ν. Βάσσου

     Εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια - από τον Νοέμβριο του 2004 - δύο ημέρες μετά τις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδονία" στις διμερείς σχέσεις τους με την πρώην Γιουγκοσλαυική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και όμως σε ντοκουμέντο του 1944 (όταν δηλαδή ανέκυψε για πρώτη φορά θέμα με την ονομασία της γειτονικής περιοχής) υπογεγραμμένο από τον τότε αμερικανό υπουργό Εξωτερικών το οποίο παρουσιάζει σήμερα η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ το όλο ζήτημα χαρακτηρίζεται ως "αθεμελίωτη δημαγωγία".

     Μέχρι το 1944 η βορείως των ελληνικών συνόρων περιοχή ήταν γνωστή στους κατοίκους της και σε όλους τους γείτονές της ως "Βαρντάρσκα Μπανιοβίνα" (Vardarska Banjovina). Ήταν αυτή ακριβώς την χρονιά που ο στρατάρχης Τίτο, στο πλαίσιο των βλέψεών του για έξοδο της χώρας του στο Αιγαίο, αποφάσισε μονομερώς τη μετονομασία της συγκεκριμένης περιοχής δημιουργώντας την "Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας" στο πλαίσιο της τότε Γιουγκοσλαβίας.
     Σήμερα οι Αμερικανοί σπεύδουν να αναγνωρίσουν την γείτονα χώρα ως "Μακεδονία", χρησιμοποιώντας το όνομα αυτό στις διμερείς σχέσεις και σε διεθνή φόρα. Και όμως όταν ετέθη για πρώτη φορά το ζήτημα, το 1944, ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ρούζβελτ, Έντουαρντ Ράϊλι Στετίνιους (ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση και στην κυβέρνηση του επόμενου προέδρου Χάρυ Τρούμαν), σε εμπιστευτικό σημείωμά του με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 1944, προς τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Βαλκανική δεν δίστασε να αποκαλέσει το όλο θέμα "αθεμελίωτη δημαγωγία".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
   "Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις αυξανόμενες φήμες για άσκηση προπαγάνδας και για ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μίας αυτόνομης Μακεδονίας, που εκπορεύονται κυρίως από την Βουλγαρία αλλά και από Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους και άλλες πηγές και οι οποίες αφήνουν υπαινιγμούς οτι στο ενδεχόμενο σύστασης ενός τέτοιου κράτους θα περιλαμβάνονταν και λεδαφος που ανήκει στην Ελλάδα. Αυτή η κυβέρνηση" επισημαίνει στην επιστολή του προς τους αμερικανούς πρέσβεις και προξένους στην Βαλκανική ο Στετίνιους, "πιστεύει οτι οποιαδήποτε συζήτηση περί μακεδονικού 'έθνους', μακεδονικής 'μητέρας πατρίδας' ή μακεδονικής 'εθνικής συνείδησης' αποτελεί αθεμελίωτη δημαγωγία που δεν αντιστοιχεί σε εθνική ή πολιτική πραγματικότητα. Παράλληλα αντιμετωπίζει (σ.σ.: η κυβέρνηση των ΗΠΑ το 1944) την σημερινή αναβίωσή της ως μανδύα για την εκπλήρωση επιθετικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδος.
   Η εγκεκριμένη πολιτική αυτής της κυβερνήσεως" συνεχίζει ο επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, "συνίσταται στην άρνηση οποιασδήποτε προσπάθειας αναβίωσης του Μακεδονικού Ζητήματος ως έχοντος σχέση με την Ελλάδα. Το Ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες και οι Έλληνες πολίτες αντιτίθενται σχεδόν ομόφωνα στην δημιουργία μακεδονικού κράτους. Ισχυρισμοί περί σοβαρής Ελληνικής συμμετοχής σε οποιονδήποτε τέτοιον αναβρασμό μπορούν να θεωρηθούν εκ προοιμίου ψευδείς. Αυτή η κυβέρνηση θα θεωρήσει υπεύθυνες κάθε κυβέρνηση ή ομάδα κυβερνήσεων που ανέχονται η ενθαρύνουν απειλητικές ή επιθετικές ενέργειες 'μακεδονικών δυνάμεων' κατά της Ελλάδος."
STATE DEPARTMENT
Foreign Relations Vol VIII
WashingtonD.C.

Circular Airgram
(868.014/26 Dec. 1944)

The Secretary of State to Certain Diplomatic and Consular Officers*

   The following is for your information and general guidance but not for any positive action at this time.
   The Department has noted with considerable apprehension increasing propaganda rumors and semi-official statements in favor of an autonomous Macedonia, emanating principal from Bulgaria, but also from Yugoslav Partisan and other sources, with the implication that Greek territory would be included in the projected state. This Governement considers talk of Macedonian "nation", Macedonian "fatherland" or Macedonian "national conciousness" to be unjustified demagoguery representing no ethnic nor political reality, and sees in its present revival a possible cloak for aggresive intentions against Greece.
   The aproved policy of this Government is to opose any revival of the Macedonian issue as related to Greece. The Greek section of Macedonia is largely inhabited by Greeks and the Greek people are almost unanimously opposed to the creation of a Macedonian state. Allegations of serious Greek participation in any such agitation can be assumed to be false. This Government would regard as responsible any Government or group of Governments tolerating or encouraging menacing or aggresive acts of "Macedonian forces" against Greece.
   The Department would appreciate any information pertinent to this subject which may come to your attention.

                                            
STETINIUS
 
 

Σαν σήμερα..

1941 : Συνολικά 300 Ευέλπιδες της Ιης και ΙΙας τάξεως αναχωρούν αυτοβούλως από την Αθήνα για την Κρήτη δια μέσω της Πελοποννήσου, έχοντας μαζύ τους την Σημαία της σχολής.


1941 : Αρχίζει από την νύκτα 24/25 Απριλίου η δια θαλάσσης αποχώρηση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από την Ελλάδα - Πόρτο Ράφτη, Μέγαρα, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Μήλο - προς Κρήτη και Αίγυπτο. Συνολικά εκκενώθηκαν 50.000 περίπου άνδρες (συνολικές απώλειες 12.000) εκ των οποίων 27.000 περίπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο.


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 23118