ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Πρό της Γραμμής Μεταξά

Αναδημοσίευση άρθρου από την ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, τεύχος Μαρτίου-Απριλίου 2008

Σημείωση ΕΣΦΙΠΣ : O Υπολοχαγός Πυροβολικού Βόλφγκανγκ Κάππ (Oberleutnant Wolfgang Kapp) γεννήθηκε το 1914. Διετέλεσe διοικητής πυροβολαρχίας και αργότερα Διοικητής της 191 Ανεξάρτητης Μοίρας Πυροβόλων Εφόδου (191 Sturmgeschutz Abdeilung) η οποία μετείχε στην Μάχη των Οχυρών στον τομέα του Ρούπελ, υποστηρίζοντας την 5η Ορεινή Μεραρχία (Gebirgjaeger Division) του XVIII (18ου) Ορεινού Σώματος (5η και 6η Ορεινή και 72η Μεραρχία Πεζικού).
 Σε μερικά σημεία του άρθρου η μετάφραση ορισμένων όρων δεν αποδίδεται σωστά και έχουν γίνει διορθωτικές παρεμβάσεις καθαρά τεχνικής φύσεως. Για παράδειγμα στο κείμενο πολλές φορές, σαν «τάνκς» ή «πυροβόλο υποστηρίξεως επιθέσεως πεζικού» αναφέρεται το Sturmgeschuetz III (StuG III), όρος που στα Ελληνικά αποδίδεται ορθότερα ως «πυροβόλο εφόδου» (assault gun τα Αγγλικά). Αυτά, αν και ήταν τεθωρακισμένα οχήματα, ανήκαν στο Πυροβολικό και ήταν οργανωμένα σε Πυροβολαρχίες και Μοίρες (Abdeilungen), συνήθως ανεξάρτητες, που τις διέθεταν για υποστήριξη σχηματισμών πεζικού.

ΠΡΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ (VOR DER METAXASLINIE)
Κείμενο : Υπολοχαγός Βόλφγκαγκ Κάππ
Ευγενική χορηγία του Υποστρατήγου Γεωργίου Καραμπατσόλη, Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών και Φίλων των Οχυρών Μακεδονίας – Θράκης 1940-41. Μετάφραση : Πάτροκλος Ε. Σκορδάς και Γκέρτα Ξανθοπούλου
 
5η Απριλίου 1941 (Σάββατο) : Η διαταγή επιθέσεως ήρθε. Αρκετά την περιμέναμε. Υπήρχε κάτι στον αέρα – διαδόσεις – αλλά τώρα ήρθε η ώρα. Χωρίς βιασύνη έγιναν οι τελευταίες προετοιμασίες. Το βράδυ αρχίζει η Μονάδα μας να ξεκινάει χωρίς φως, φυσικά, προχωρώντας εμπρός και φθάνει στην Κουλάτα (1) κοντά στα σύνορα. Εκεί θα βρεθεί σε ετοιμότητα. Στα μικρά σπίτια του χωριού μπορούμε να κρυφθούμε κάπως και να κοιμηθούμε λίγες ώρες.
6η Απριλίου : Ακριβής ώρα 05:30 πρωϊνή. Το πυροβολικό μας αρχίζει βολή κατευθύνοντας τα πυρά του εναντίον εχθρικών θέσεων. Ταυτόχρονα προωθούνται τα πυροβόλα εφόδου, τα οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών, καθώς και το προπορευόμενο όχημα της φάλαγγάς μας, όλα με κατεύθυνση τον ποταμό Μπίστριτσα (2) στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδος, τον οποίον το Πεζικό μας διαβαίνει επάνω σε πρόχειρα τοποθετημένες γεφυροσκευές.
     Με την τολμηρή αυτή διάβαση εμείς περάσαμε τον ποταμό κινούμενοι λοξά γιατί ήταν βαθύς με πολλά και ορμητικά νερά.
     Ένα πυροβόλο εφόδου γλύστρισε και έπεσε σε ένα βαθύ μέρος της κοίτης του ποταμού, όπου γρήγορα σχεδόν εξαφανίσθηκε. Με πολύ κόπο πέτυχε το προσωπικό που το υπηρετούσε να περάσει απέναντι και να βγει από το νερό. Ένας μεγάλος γερανός το έσυρε έξω στην όχθη, είναι γεμάτο νερά. Οι χειριστές του με μεγάλη ταχύτητα αφαίρεσαν το νερό. Μετά από μιάμιση ώρα το πυροβόλο είναι έτοιμο και μπορεί να συμμετάσχει κανονικά στην επίθεση.
     Ο πρώτος συρμός διεισδύσεως(3) υπό την διοίκηση ενός υπολοχαγού, διεξάγει επιτυχώς την επίθεση του 2ου Τάγματος και ο εχθρός εγκαταλείπει το ύψωμα 350(4). Όμως σύντομα θα διαπιστώσουμε οι θέσεις του εχθρού είναι πολύ πιο ισχυρές από ότι είχαμε αρχικά υποθέσει.
     Σφοδρές επιθέσεις των αεροσκαφών Stuka (βομβαρδισμού καθέτου εφορμήσεως) καθώς και μαζικά πυρά του πυροβολικού μας δεν είναι ικανά να επιβάλλουν σιγή στα εχθρικά οχυρά. Το έδαφος είναι πολύ δύσβατο. Έχει γκρεμούς και βαθιά φαράγγια που επμοδίζουν την προέλαση των Μονάδων μας. Το Πεζικό φθάνει αλλά προσβάλλεται από όλες τις πλευρές του με πυρά και βλήματα όπλων όλων των διαμετρημάτων, προχωρώντας έτσι σιγά και με πολλές απώλειες.
     Απελπισμένα αναζητώ έναν δρόμο ώστε να περάσω με τα πυροβόλα εφόδου που διαθέτω(5) και να έλθω σε επαφή με τα προπορευόμενα τμήματα πεζικού, τα οποία όφειλα να υποστηρίξω. Αλλά μεταξύ μας υπάρχει ένα βαθύ φαράγγι που τα τοιχώματά του είναι απότομα σαν γκρεμός. Δεν βλέπουμε από πουθενά την δυνατότητα να περάσουμε και να φθάσουμε στην άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε λοιπόν την πορεία μας σε ένα πολύ δύσβατο και δύσκολο έδαφος. Ίσως να μπορέσουμε να το κατορθώσουμε αυτό αν φθάσουμε στην άλλη πλευρά του λόφου και περάσουμε απέναντι από το φαράγγι. Ένας οξύς κρότος σταματάει αυτές μας τις προσπάθειες γιατί πυρά πυροβολικού κατέστρεψαν το προπορευόμενο όχημα της φάλαγγάς μας, το οποίο και ανεφλέγη. Με πολύ κόπο κατόρθωσα να σώσω τον βαριά τραυματισμένο ασυρματιστή και να σύρω νεκρό τον οδηγό του.
     Εν τω μεταξύ τα πυροβόλα μου ρίχνουν εναντίον του οχυρού απέναντι από το φαράγγι, από τις θυρίδες του οποίου προέρχονταν τα πυρά των Ελληνικών όπλων. Δίπλα από το οχυρό εκείνο υπήρχαν και άλλα έξι με επτά οχυρά. Με μερικές καλοσκοπευμένες βολές μας το οχυρό σίγησε ή εξουδετερώθηκε. Μόλις όμως σιγούσε το ένα, κάποιο άλλο άρχιζε να μας προσβάλλει. Η γύρω υπερκείμενη περιοχή φαίνεται πως είναι γεμάτη με πολεμίστρες(6), με αθέατες θέσεις μάχης.
     Δίδονται σύντομες οδηγίες στον επικεφαλής αξιωματικό της φάλαγγας των πυροβόλων εφόδου. Εγώ κατόπιν, κατεβαίνω την απότομη πλευρά του φαραγγιού, αναρριχώμαι στην απέναντι πλευρά του και φθάνω στο ίδιο ύψος. Κουρέλια από την στολή μου μένουν επάνω στους ακανθώδεις θάμνους οι οποίοι καλύπτουν τα πετρώδη τοιχώματα του φαραγγιού. Με καίει επίσης και ο ήλιος με τις θερμές ακτίνες του, από τον ολογάλανο ουρανό.
     Λαχανιάζοντας και καταϊδρωμένος φθάνω στο μονοπάτι όπου συσπειρώθηκε το Τάγμα Πεζικού. Νέες ομάδες πεζικού φθάνουν από κάτω στο μονοπάτι. Εδώ επάνω, ακριβώς πίσω και κάτω από τον αυχένα του εδάφους αυτού που είναι το κέντρο των επιχειρήσεων της περιοχής του Ρούπελ, οι μονάδες αυτές έπαιρναν θέσεις μάχης. Στο επάνω και εμπρόσθιο τμήμα του αυχένα μία έφοδος ευρύτερης έκτασης είναι αδύνατη. Καθένας που θα ξεμυτίσει κινδυνεύει να σκοτωθεί αμέσως.
     Ποιος μπορούσε να σκεφθεί ότι οι λίγες και τόσο φτωχές - όπως φαινόντουσαν – θέσεις μάχης που μπορούσε να δει κανείς από την Βουλγαρική πλευρά, θα αποδεικνύονταν τόσο σύγχρονες και ισχυρές θέσεις οχυρώσεως! Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο Έλληνας θα μας αντιμετώπιζε με μία τόσο σκληρή και τόσο δυναμική και ενεργητική αντίσταση!
     Τίποτε δεν μας βοηθά. Εάν θέλω να προσφέρω κάποια βοήθεια στο πεζικό με τα πυροβόλα της μονάδος μου, θα πρέπει να τα μεταφέρω εδώ σ’ αυτό το μονοπάτι. Μόνον τέτοιου είδους πυροβόλα θα μπορούσαν να τολμήσουν κάτι τέτοιο, μέσα σ’ αυτό το θανατηφόρο πύρ, ρίχνοντας βολές από την κορυφή του αυχένα όπου έπρεπε να οδηγηθούν, ώστε από εκεί να αντιμετωπίσουμε τα βαρέα όπλα του αντιπάλου, να τα κάνουμε να σιγήσουν και να καταστρέψουμε τα οχυρά του.
     Με τα πόδια προχωρώ αναζητώντας μία κατάλληλη τοποθεσία με βατό δρομολόγιο, ώστε να περάσουν από εκεί ασφαλώς τα πυροβόλα μας. Μόνο μετά από ώρες καταφέρνω να φθάσουν τέσσερα από τα πυροβόλα μου στο σημείο εκείνο κοντά στο μονοπάτι, το φάρδος του οποίου μόλις επαρκεί για να κινηθούν αυτοί οι κολοσσοί.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
(1) Βουλγαρικό χωριό απέναντι από τον Προμαχώνα
(2) Παραπόταμος του Στρυμόνα στο Βουλγαρικό έδαφος
(3) Τμήματα διεισδύσεως
(4) Ύψωμα Χαλάσματα εμπρός από το Ρούπελ
(5) Πρόκειται για τα πυροβόλα εφόδου StuG III Ausf B, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφικές μαρτυρίες.
(6) Εννοεί τα φατνώματα των πολυβολείων και των άλλων υπόγειων έργων


 

Σαν σήμερα..

1941 : Συνολικά 300 Ευέλπιδες της Ιης και ΙΙας τάξεως αναχωρούν αυτοβούλως από την Αθήνα για την Κρήτη δια μέσω της Πελοποννήσου, έχοντας μαζύ τους την Σημαία της σχολής.


1941 : Αρχίζει από την νύκτα 24/25 Απριλίου η δια θαλάσσης αποχώρηση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από την Ελλάδα - Πόρτο Ράφτη, Μέγαρα, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Μήλο - προς Κρήτη και Αίγυπτο. Συνολικά εκκενώθηκαν 50.000 περίπου άνδρες (συνολικές απώλειες 12.000) εκ των οποίων 27.000 περίπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο.


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 23118