ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Οργανώνοντας στρατούς για Μικρούς Πολέμους

Του Ανδροκλή Γιάτσογλου
 (Άρθρο στο 8ο τεύχος του Hack & Slash fanzine)
 
Πέντε στάδια οργάνωσης παιχνιδιών πολέμου με μινιατούρες
 
«Δεύτερη μεραρχία δραγόνων, έτοιμη. Λίγο στατικό γρασίδι ακόμα στη βάση και καλπάζουν προς το τραπέζι. Αυτό το σύνταγμα είχε κόκκινα διακριτικά και όχι ροζ όπως είδα στον πίνακα μονάδων του βιβλίου, έτσι λέει το site… για να δω και την άλλη πηγή… Ναι, κόκκινα. Δεύτερο λάθος στο βιβλίο. Δεν πρέπει να το ξαναπάρω στα σοβαρά με την πρώτη. Aυτό είναι το τρίτο σύνταγμα λογχοφόρων που πρέπει να επιδιορθώσω. Ωχ! Γιατί έχω εδώ δύο πυροβολαρχίες; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑ; Στη διάταξη μάχης το λέει καθαρά: Εφεδρεία πυροβολικού, τέσσερις βαριές και μία ελαφρά πυροβολαρχία. Κατάρα… (λοιποί χαρακτηρισμοί του γράφοντος που θα έκαναν έναν UrukHai να φωνάξει “OhMonDieu!”). Τι ώρα είναι; Τρεις; Προλαβαίνω για τη μάχη το πρωί, φτάνει να μην ξανακάνω λάθος. Γιατί είπα στον Αλέξη πως θα παίζαμε το Eylau αύριο ενώ δεν είχα ούτε το μισό στρατό έτοιμο;»
 
 ΕΙΣΑΓΩΓΗ
     Αγχωθήκατε; Μην ανησυχείτε. Αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για όλους αυτούς που θέλουν να φτιάξουν ένα στρατό για wargames και είτε δεν το ξεκίνησαν ποτέ επειδή τους φάνηκε βουνό είτε τα παρατήσανε στη μέση λόγω κακής οργάνωσης της δουλειάς τους.
     Τα παιχνίδια πολέμου με μινιατούρες είναι από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στο χώρο. Η κατηγορία αυτή συνδυάζει μοντελισμό, ιστορία, σκηνοθεσία, έρευνα και πάρα μα πάρα πολύ μεράκι. Το αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός στρατού δύσκολα συγκρίνεται με κάτι. H συγκίνηση του να βλέπει κανείς κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες μινιατούρες που τόσο καιρό προσπαθούσε να τους δώσει πνοή να πολεμάνε επάνω σε ένα τραπέζι, είναι ένα από τα αναντικατάστατα συναισθήματα του hobby.
     Δεν υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος για να υποδείξουμε τον τρόπο δουλειάς για κάποιον που ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα στρατό για wargames. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε κάποιες οδηγίες για κάποιον που τώρα ξεκινάει ή να βοηθήσουμε κάποιον έμπειρο που κάτι από τα παρακάτω του έχει ξεφύγει στην πορεία.
     Υπάρχουν πέντε διακριτά στάδια που κάποιος πρέπει να περάσει προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημιουργία ενός στρατού. Αυτά είναι:
 
·       η απόφαση για το ποιον στρατό θα δημιουργήσει κανείς.
·       η έρευνα για τον εν λόγω στρατό.
·       η απόκτηση των μινιατούρων που θα απαρτίσουν το στρατό.
·       η οργάνωσή τους σε μονάδες.
·       το βάψιμο των μινιατούρων.
 
Απλό δεν ακούγεται; Ας δούμε παρακάτω ένα-ένα τα στάδια αυτά.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
     Ρόλο στη λήψη της μεγάλης απόφασης θα παίξουν τέσσερις παράγοντες:
 
·       Η προτίμηση στο είδος
·       η προτίμηση στην περίοδο, την εκστρατεία, τη μάχη κτλ.
·       η προτίμηση στο ύφος του στρατού
·       η έλξη που θα ασκήσουν διάφορες μικρολεπτομέρειες του στρατού στον παίκτη.
 
     Λέγοντας προτίμηση στο είδος του στρατού, αναφερόμαστε σε δύο τεράστιες βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι η κατηγορία των φανταστικών στρατών και η δεύτερη η κατηγορία των ιστορικά υπαρκτών στρατών. Κάποιος για παράδειγμα μπορεί να ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ένα campaign με θέμα κάποιον πόλεμο των Clingons εναντίον της Συνομοσπονδίας στο περιβάλλον του StarTrek. Κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να δημιουργήσει τους στρατούς για τη μάχη στο HelmsDeep. Από την άλλη, πολύς κόσμος βρίσκει ενδιαφέρον στην αναπαράσταση ιστορικών μαχών και εκστρατειών και να δίνει απαντήσεις στα πολλά «τι θα γίνονταν αν…» της Ιστορίας.
     Όσον αφορά την περίοδο που κάποιος προτιμά, αυτή μπορεί να είναι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ελληνιστική Εποχή κ.τ.λ. Μπορεί ακόμα να υφίσταται διαφοροποίηση ανά εκστρατεία μέσα στην ίδια την περίοδο ή ακόμα και ανά μέτωπο στην εκστρατεία. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να προτιμά το Φινλανδικό μέτωπο από το μέτωπο στον Καύκασο στην επιχείρηση Barbarossa (η εκστρατεία της Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ένωσης) στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι επιλογές είναι αμέτρητες.      
     Επίσης, ο καθένας από εμάς έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στον τρόπο που πολεμά και λειτουργεί κάποιος στρατός. Άλλος προτιμά τη σιδερένια πειθαρχία της Παλαιάς Φρουράς του Ναπολέοντα ή των στρατών των Ξωτικών του Tolkien, άλλος πιο «βαρβαρικές» τακτικές, όπως αυτές των Γαλατικών και των Γερμανικών φύλων της αρχαιότητας ή των Orcs. Άλλος μπορεί να ενδιαφέρεται για επικές επελάσεις ιππικού, οπότε μάλλον θα προτιμούσε έναν Πολωνικό στρατό της Αναγέννησης ή αυτόν των Rohirrim, κάποιος άλλος την καθόλου εκλεπτυσμένη τακτικά εφαρμογή βίαιης δύναμης όπως αυτή του σύγχρονου Αμερικανικού στρατού ή των Uruk-Hai.
     Τέλος, μπορεί κάποιος στρατός να προσελκύει κάποιον παίκτη για τελείως υποκειμενικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο γράφων ξεκίνησε να φτιάχνει ναπολεόντειους στρατούς επειδή μικρός είχε δει την ταινία Waterloo και του άρεσαν οι στολές και οι μάζες στρατιωτών που πολεμούσαν σε σχηματισμό στη μάχη (που να ήξερε τι τον περίμενε)…   
 
 ΕΡΕΥΝΑ
     Όποιο στρατό και να αποφασίσει να δημιουργήσει ο παίκτης, η έρευνα που θα διεξάγει είναι πολύ σημαντική, γιατί θα τον βοηθήσει να μάθει περισσότερα πράγματα για το στρατό που φτιάχνει, ώστε να τον καταστήσει πιο αποτελεσματικό και το σημαντικότερο, πιο ¨πραγματικό¨ επάνω στο τραπέζι. Η σωστή διεξαγωγή αυτής της έρευνας θα τον ανταμείψει αργότερα ποικιλοτρόπως. Είτε κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ιστορικά υπαρκτό στρατό, όπως αυτόν της αρχαίας Ρώμης, είτε το στρατό του Γκοργκοάθγκραρ, του Μεγάλου Αρχηγού των Goblins, θα πρέπει να ανατρέξει σε κάποιες πηγές προκειμένου να βρει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, η σωστή απάντηση των οποίων είναι κρίσιμη για την αποφυγή παλινδρομήσεων κατά τη συνέχιση του έργου του.
     Οι βασικές πηγές που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει είναι δύο: Η σχετική βιβλιογραφία και το διαδίκτυο.
     Το να έχει κάποιος αρκετά βιβλία προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες που αφορούν την ασχολία του και δη τη δημιουργία ενός στρατού είναι μία σχετική πολυτέλεια, αφενός επειδή απαιτείται χρόνος όσον αφορά το ψάξιμο και την ανεύρεση της σχετικής βιβλιογραφίας, αφετέρου επειδή απαιτείται ένα σεβαστό χρηματικό κόστος.
     Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά οι ιστοσελίδες με ιστορική θεματολογία όσο και οι ιστοσελίδες με θεματολογία που αφορά wargames, γενικού ή εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, οπότε η διαδικασία της έρευνας έχει απλοποιηθεί εξαιρετικά, τουλάχιστον στο θέμα του κόστους. Γεγονός είναι πάντως ότι ένα καλό βιβλίο είναι αναντικατάστατη πηγή στην έρευνα. Το διαδίκτυο δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες κάποιου που ενδιαφέρεται να φτιάξει έναν στρατό και αυτό γιατί πολλοί από τους υπάρχοντες ιστοχώρους δεν εμβαθύνουν αρκετά στη θεματολογία τους.
     Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο πάντως, ο παίκτης πρέπει να είναι υποψιασμένος για το τι διαβάζει σε βιβλία ή στην οθόνη του. Πρέπει να ψάχνει για όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές για κάθε θέμα, να τις διασταυρώνει και να μη θεωρεί τίποτε ως δεδομένο και αυτονόητο (κάτι που κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος πρέπει να ισχύει σε κάθε είδους έρευνα). 

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΩΝ
     6, 10, 15, 20, 25, 54. Μην ανησυχείτε, ακόμα διαβάζετε το site του ΕΣΦΙΠΣ και όχι τα αποτελέσματα του λόττο. Τα νούμερα αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα μεγέθη φιγούρων για παιχνίδια πολέμου που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αφορούν το ύψος των φιγούρων σε χιλιοστά, μετρώντας από το επάνω μέρος της βάσης έως το επάνω μέρος του κεφαλιού της φιγούρας. Υπάρχουν μοντέλα από μέταλλο σε όλες τις διαστάσεις, ενώ μόνο στα τρία τελευταία μεγέθη κατασκευάζονται μινιατούρες και σε πλαστικό. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ μεταλλικών και πλαστικών φιγούρων είναι αυτή του κόστους αν και συνήθως η διαφορά στην ποιότητα αλλά και σε ορισμένες πιο τεχνικές λεπτομέρειες, μικρές ή μεγάλες, καθιστούν την αγορά μεταλλικών φιγούρων πιο συμφέρουσα.
      Όλοι λίγο πολύ έχουμε παίξει κάποτε με πλαστικά στρατιωτάκια. Χωρίς να το ξέρουμε, είχαμε μία πρώτη επαφή με τον κόσμο των wargames. Οι μικρές πλαστικές φιγούρες του εμπορίου είναι η πιο φτηνή λύση για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει ένα στρατό. Το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι η έλλειψη ποικιλίας, όσον αφορά τους διάφορους τύπους στρατευμάτων του κάθε στρατού, οπότε κάποιος πιο απαιτητικός παίκτης θα πρέπει να καταφύγει σε χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να δημιουργήσει τους τύπους στρατευμάτων που λείπουν από τη διάταξη μάχης του. Η ολοένα αυξανόμενη ποικιλία σε θέματα αλλά και η μικρότερη τιμή τους σε σχέση με τις μεταλλικές τις κάνει αρκετά δημοφιλείς στους κύκλους των παικτών. Πλαστικές φιγούρες μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κάποια καταστήματα του χώρου, από όλα τα καταστήματα μοντελισμού καθώς και από πολλά καταστήματα παιχνιδιών.
     Οι μεταλλικές φιγούρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο καλύπτουν πλήρως οποιαδήποτε ανάγκη μπορεί να έχει κάποιος που θέλει να φτιάξει ένα στρατό. Τα τεράστια πλεονεκτήματά τους είναι η ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα κατασκευής και η μεγάλη θεματολογία. Μέχρι πρόσφατα η δυνατότητα εύρεσής τους στη χώρα μας ήταν περιορισμένη και οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να απευθυνθούν σε εταιρίες του εξωτερικού προκειμένου να τις προμηθευτούν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές κινήσεις από εγχώριες εταιρίες για τη διάθεσή τους και στην Ελλάδα.


 

Σαν σήμερα..

1941 : Συνολικά 300 Ευέλπιδες της Ιης και ΙΙας τάξεως αναχωρούν αυτοβούλως από την Αθήνα για την Κρήτη δια μέσω της Πελοποννήσου, έχοντας μαζύ τους την Σημαία της σχολής.


1941 : Αρχίζει από την νύκτα 24/25 Απριλίου η δια θαλάσσης αποχώρηση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από την Ελλάδα - Πόρτο Ράφτη, Μέγαρα, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Μήλο - προς Κρήτη και Αίγυπτο. Συνολικά εκκενώθηκαν 50.000 περίπου άνδρες (συνολικές απώλειες 12.000) εκ των οποίων 27.000 περίπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο.


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 23118