ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Ποιοί είμαστε

 

To Παρελθόν ... 

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Παιγνιδιών Στρατηγικής είναι ο αρχαιότερος σύλλογος του είδους στην Ελλάδα. Τυπικά ιδρύθηκε τον Μάϊο του 1993 στην Θεσσαλονίκη, λειτουργεί όμως ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο του 1992. Έχει μέλη από όλο το φάσμα των ηλικιών και επαγγελματικών τάξεων, οι οποίοι έχουν ένα κοινό σημείο : την αγάπη τους και την ενασχόλησή τους με τα Παιγνίδια Στρατηγικής. Μια ενασχόληση που άρχισε την δεκαετία του '70, όταν ακόμη και η λέξη wargame ήταν άγνωστη στην Ελλάδα και οι λίγοι πιστοί του είδους - σαν μέλη κάποιας απόκρυφης σέκτας -  συγκεντρώνονταν εκ περιτροπής στα σπίτια τους, την μία φορά για να βαδίσουν εναντίον της Μόσχας με την "Grand Armee" τον κρύο χειμώνα του 1812, την άλλη για να ανταλλάξουν πυρά μπροστά από την γραμμή Γκαζάλα στην βόρειο Αφρική το 1942. Καθώς οι πιστοί αυξήθηκαν και η ιδέα σταδιακά ωρίμασε, οι wargamers αποφάσισαν οτι και ο υπόλοιπος κόσμος ήταν ώριμος πλέον γι' αυτούς. Έτσι το 1993 βγήκαν από την αφάνεια και ίδρυσαν τον σύλλογο με το εύηχο ακρωνύμιο ΕΣΦΙΠΣ !

Νοικιάστηκε μάλιστα και χώρος - ένα ημιϋπόγειο στην Σαρανταπόρου που με πολύ προσωπική εργασία όλων μας έγινε κατοικήσιμο - και το μέλλον φάνταζε ευοίωνο. Επιτέλους! Μπορούσαμε να αφήσουμε τα counters του "Wacht am Rhein" που δεν προλάβαμε να τελειώσουμε πάνω στον χάρτη των Αρδενών ή τους Βυζαντινούς του Ιωάννη Τζιμισκή στο πεδίο της μάχης του Δορύλαιου, για να ολοκληρώσουμε την σύρραξη το άλλο Σαββατοκύριακο, χωρίς να ενοχλείται η σύζυγος ή η μαμά. Ακολούθησαν συνεντεύξεις και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, διοργανώσεις εκθέσεων - τριών παρακαλώ και ιδιαίτερα επιτυχημένων - και γενικά ο σύλλογός μας παρουσίαζε μία πολύ δραστήρια εικόνα, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς το μέγεθός του, τις οικονομικές του δυνατότητες και το αντικείμενό του. Δυστυχώς όμως, η έλλειψη μόνιμης ιδιόκτητης στέγης, η οικονομική δυσπραγία που συνήθως την συνοδεύει - ενοίκιο και κοινόχρηστα γαρ -, η κατά περιόδους απουσία βασικών στελεχών του αλλά και κάποιο αιώνιο Ελληνικό μικρόβιο,  έκαναν τον ιστορικό ΕΣΦΙΠΣ να διαγράψει μιά φθίνουσα πορεία. Το "στέκι" εγκαταλείφθηκε, κάποιες προσπάθειες για εξεύρεση στέγης από περιφερειακούς Δήμους ναυάγησαν και ο σύλλογος κατέληξε να σβύση σιγά-σιγά επαναφέροντας και τα πεδία των μαχών στις τραπεζαρίες των σπιτιών μας.

Tο Παρόν ...

Όμως, όπως είπε και ο Ντάγκλας ΜακΑρθουρ, οι παλαιοί πολεμιστές δεν πεθαίνουν ποτέ και σχετικά πρόσφατα (2000) παλαιά και νέα μέλη ξαναένωσαν τις - οικονομικές και άλλες - δυνάμεις τους και βάζοντας άφθονη προσωπική εργασία και πάλι, δημιούργησαν ένα νέο "στέκι" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου συνεχίζουν έως και σήμερα τα καθιερωμένα πλέον meetings τους σε μιά αέναη και διασκεδαστική προσπάθεια να ξαναγράψουν την Ιστορία... Πρόσφατα μάλιστα φαίνεται να ευοδώνεται μία προσπάθεια για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, η οποία εφ’ όσον έχει αίσιο τέλος θα δώσει λύση σε ένα από τα σοβαρότερα και σημαντικότερα προβλήματα του συλλόγου, την μόνιμη στέγαση !

Τα Παιχνίδια Στρατηγικής - wargames και boardgames - αφορουν πρακτικά κάθε περίοδο της Παγκόσμιας Ιστορίας. Από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τους πολέμους του Αλέξιου Κομνηνού, την Μάχη της Κρήτης, το σχέδιο "Μπαρμπαρόσσα", τους Αραβο-Ισραηλινούς Πολέμους αλλά και υποθετικές συγκρούσεις όπως τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο (ΝΑΤΟ - Σύμφωνο Βαρσοβίας ) την Γερμανική εισβολή στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 1940 (σχέδιο "Θαλάσσιος Λέων"), ή απλά διασκεδαστικά παιγνίδια με φόντο την Ιστορία, όπως το King Maker (ο "πόλεμος των Ρόδων" για την διαδοχή του Αγγλικού θρόνου) ή το Gunslinger (συμπλοκές μεταξύ ντεσπεράντο στην άγρια δύση).

Επίσης διεξάγονται μεγαλύτερα (με περισσότερους των δύο παικτών) και περισσότερο περίπλοκα παιχνίδια εκστρατειών που μπορεί να κρατήσουν εβδομάδες ή και μήνες,τα οποία περιλαμβάνουν εκτός από τις στρατιωτικές και τις πολιτικοοικονομικές πτυχές μιάς συρράξεως όπως το Empires in Arms (Ναπολεόντιοι πόλεμοι στην αρχή του 19ου αιώνα) ή το War in Europe (ολόκληρος ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος !!). Περισσότερα και αναλυτικότερα για το θαυμαστό κόσμο των "Παιχνιδιών Πολέμου" θα βρείτε στο θαυμάσιο άρθρο του Άκη Γιάτσογλου στην επιλογή "Παιχνίδια Στρατηγικής : Τι είναι ;".

Εδώ και λίγα χρόνια μάλιστα ο Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. συμμετέχει σταθερά στις εκδηλώσεις της "Φοιτητικής Εβδομάδας" του Α.Π.Θ. και σε άλλες αντίστοιχες εκθέσεις της περιοχής μας (Θέρμη), με παιχνίδια επίδειξης και με στατική έκθεση κανόνων, boardgames και φιγούρων. 

Θα επαναλάβουμε οτι σε κάθε περίπτωση, για να συμμετέχει κάποιος σε ένα παιγνίδι, δεν είναι απαραίτητη η γνώση της Ιστορίας. Όμως τα Παιγνίδια Στρατηγικής καθ' εαυτά, αποτελούν ένα ισχυρό ερέθισμα για την εις βάθος μελέτη της και μάλιστα με τρό­πο κριτικό, αμερόληπτο και χωρίς πολιτικά ή άλλα bias.

 

Σαν σήμερα..

1986 : Το διαστημικό όχημα "Τσάλεντζερ" καταστρέφεται από έκρηξη στην κύρια δεξαμενή καυσίμων του 73 δευτερόλεπτα μετά την ακτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο Κέννεντυ.


2003 : O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να εισβάλλει στο Ιράκ, δηλώνει στην Γερουσία οτι ο Σαντάμ είχε αγοράσει "σημαντικές ποσότητες ουρανίου από την Νότιο Αφρική".


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 53159