ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Ναυμαχία στο Β. Αιγαίο (Ε.Ι.) PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Sotiris Christodoulou   
25.02.13
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ - 23 Φεβρουαρίου 1916

Μιά νέα επική σύγκρουση μεταξύ Ελληνικού και Οθωμανικού στόλου, που αυτή την φορά κατέληξε με περιφανή νίκη του Βασιλικού Ναυτικού. Ο Έλληνας Ναύαρχος (Δημήτρης Αλεξίου) εκμεταλεύτηκε περίφημα τα τακτικά λάθη του Ραμίζ Μπέη (Χρήστος Ριτζούλης) και, αφού μετέτρεψε το "ΜΙΝΤΙΛΛΙ" (πρώην "ΜΠΡΕΣΛΑΟΥ") σε σουρωτήρι μακαρονιών και επέφερε τουλάχιστον δέκα πλήγματα στο "ΓΙΑΒΟΥΖ ΣΟΥΛΤΑΝ ΣΕΛΗΜ" (πρώην "ΓΚΕΜΠΕΝ"), έμεινε  αδιαφιλονίκητος κύριος του Αιγαίου.
Το "ΣΑΛΑΜΙΣ" μόλις προς το τέλος της ναυμαχίας δέχθηκε ένα πλήγμα από τα 11ιντσα του "ΓΚΕΜΠΕΝ" που προκάλεσε σημαντική ζημιά στο μηχανοστάσιο, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά για να αντιστραφεί το αποτέλεσμα της μάχης.
      1. Ο Ελληνικός στόλος κινείται κατά μέτωπο και τα "θηρία" αναπτύσουν 32 κόμβους περνώντας ανάμεσα από τα μεγάλα πλοία, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις τορπίλλες τους.
2. Ο στόχος : Το ΓΚΕΜΠΕΝ ακολουθούμενο από τον "ανηψιό του" (ΜΠΡΕΣΛΑΟΥ), ενώ από πίσω τους κρύβονται τα ΜΠΕΡΚ-ΣΑΤΒΕΤ και ΠΕΥΚ-ΣΕΦΚΕΤ.
3. Το ντρέντνωτ ΣΑΛΑΜΙΣ.
4. Το ΡΕΣΑΝΤΙΕ εκτός βεληνεκούς, ακολουθούμενο από τα ΧΑΜΗΔΙΕ και ΜΕΤΖΗΔΙΕ, προσπαθεί εις μάτην να πλευροκοπήσει την ελληνική γραμμή.
Τελευταία ανανέωση ( 25.02.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σαν σήμερα..

1822 : O Κορσικανής καταγωγής φιλέλληνας Συνταγματάρχης Βαλέστ αποβιβάζεται επικεφαλής τμήματος φιλελλήνων στο Λουτρό Σφακίων με σκοπό την οργάνωση και ενίσχυση του Κρητικού αγώνα.


1833 : Περίπου 7.000 άοπλοι Κρήτες συγκεντρώνονται ειρηνικά στο χωριό Μουρνιές Χανίων και με ψήφισμά τους ζητούν αυτονομία της μεγαλονήσου. Ο στρατιωτικός διοικητής της Κρήτης Μουσταφά Πασάς συλλαμβάνει και απαγχονίζει 50 από αυτούς.


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 26370