ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Η Εκστρατεία του ΕΣΦΙΠΣ στην Άρτα PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Sotiris Christodoulou   
04.05.13
ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Το Σαββατοκύριακο 26 - 28 Απριλίου, ο σύλλογός μας, όπως κάνει συνεχώς και με συνέπεια τα τελευταία 20 χρόνια, για μία ακόμη φορά συμμετείχε και στήριξε μία εκδήλωση αφιερωμένη στα παιγνίδια στρατηγικής και φαντασίας, που διοργανώθηκε στην Άρτα. Ήταν το 1ο Φεστιβάλ Παιγνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας για την Εκπαίδευση την Ψυχαγωγία και την Κοινωνικοποίηση . Στην έκθεση αυτή την οποία εμπνεύσθηκε και διοργάνωσε με ακούραστο ζήλο ο Μανώλης Φραγγίδης πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, συμμετείχε πλην του συλλόγου μας και η Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης. 
Δύο πράγματα μας εντυπωσίασαν εξ' αρχής. Το πρώτο ήταν η πολύ μεγάλη και άμεση στήριξη που παρείχαν στο Φεστιβάλ ο Δήμος που διέθεσε και ένα σημαντικό ποσό για να κάλυφθούν τα έξοδα της εκδήλωσης, αλλά και άλλοι τοπικοί σύλλογοι και φορείς, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας που διέθεσε και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου του, ο πολιτιστικός σύλλογος "Μακρυγιάννης" που επίσης διέθεσε το θαυμάσιο διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, καθώς και ο σύλλογος "Σκουφάς" (σημ. ΕΣΦΙΠΣ : ο Νικόλαος Σκουφάς, ένας από τους τρείς ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας καταγόταν από το Κομπότι Άρτας). Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι, φυσικά ήταν η πρώτη φορά που γινόταν μία εκδήλωση με τέτοιο άγνωστο έως "ιδιόρρυθμο" θα λέγαμε αντικείμενο (για σκεφθήτε το : ενήλικες από 30 έως 60 ετών να παίζουν με στρατιωτάκια !) στην πόλη της Άρτας και θα ήταν αναμενόμενο να αντιμετωπισθεί με κάποια δυσπιστία. Το δεύτερο ήταν ο άμεσος και μαζικός τρόπος που η τοπική κοινωνία αγκάλιασε τα δρώμενα του Φεστιβάλ. Βλέπαμε άτομα όλων των ηλικιών, καθηγητές όλων των βαθμίδων της εκπαιδεύσεως, ακόμη και οικογένειες να συμμετέχουν ομαδικά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, αυτοτελή παιχνίδια Ρόλων, ή να συμμετέχουν σαν στρατηλάτες της αρχαιότητας στις μάχες του Άσκλου και του Αώου ποταμού.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι την μεν Παρασκευή και Σάββατο το Φεστιβάλ έκλεισε κατ' απαίτηση του κοινού τις μικρές μεταμεσονύκτιες ώρες αντί την προγραμματισμένη 10 μμ, ενώ το πρωΐ της Κυριακής - τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ - αρκετός κόσμος περίμενε έξω από το κτίριο του Επιμελητήριου για να ανοίξουν οι πόρτες!!
 


Από αριστερά προς τα δεξιά :
1. Το κτίριο του Επιμελητηρίου Άρτας που στέγασε το Φεστιβάλ.
2. Το πανέμορφο διατηρητέο κτίριο του συλλόγου "Μακρυγιάννης".
3. Η αφίσα του Φεστιβάλ.
4. Ο Πύρρος μας παρατηρεί από την κεντρική πλατεία της πόλης.*************************
 
Από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά :
1. Η αίθουσα του Επιμελητηρίου που έγινε το Φεστιβάλ.
2. Η προσφώνηση του αντιδημάρχου Άρτας. Την ίδια ώρα ο Ανδροκλής ζητάει πληροφορίες από τον Μανώλη για τις ταβέρνες της περιοχής...
3. Ο εκπρόσωπος του ΕΣΦΙΠΣ κάθεται κατάκοπος μετά την διάρκειας 3,5 ωρών ομιλία του, ενώ τον συνοδεύουν οι ουρανομήκεις επεφημίες του ενθουσιώδους πλήθους ...
4. Ο εκπρόσωπος της ομάδας Θέρμης απευθύνει και αυτός χαιρετισμό.
5 & 6. Στιγμιότυπα από την ενημέρωση του κοινού το απόγευμα της Παρασκευής
7. Ο Βασιλεύς Πύρρος επικεφαλής του Αγήματος των Βασιλικών Εταίρων και των πολεμικών ελεφάντων του Πτολεμαίου Κεραυνού, ετοιμάζεται για να δώσει την διαταγή της επιθέσεως.
8. Οι παρατάξεις των δύο αντιπάλων στρατών.
9. "Μηδεν δεινώτερον και φοβερώτερον εωρακέναι φάλαγγος μακεδονικής".
10. Ο Πόπλιος Δέκιος Μύς ψύχραιμος περιμένει τους Ηπειρώτες.
11. Στο διπλανό τραπέζι, ο μικρός αλλά επίλεκτος Μακεδονικός στρατός του Πτολεμαίου Κεραυνού περιμένει με αυτοπεποίθηση την έλευση των βαρβάρων.
12. Απέναντί τους, τα στίφη των προπάππων του Αστερίξ, του Οβελίξ και του Κακοφωνίξ ετοιμάζονται με αλαλαγμούς για την έφοδο.


*************************

Και μερικά στιγμιότυπα από την συμμετοχή του κοινού. Η παρουσία της ομάδας Θέρμης ήταν καταλυτική για την επιτυχία του Φεστιβάλ, καθώς τα παιδιά αυτά, συνεχώς και ακούραστα ενημερώναν, διδάσκαν του κανόνες δεκάδων απιτραπέζιων, παρεμβαίναν στα παιχνίδια και οργανώναν παιχνίδια ρόλων που γίναν ενθουσιωδώς δεκτά από μικρούς και μεγάλους (κυριολεκτικά).


 
Τελευταία ανανέωση ( 07.05.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σαν σήμερα..

1822 : O Κορσικανής καταγωγής φιλέλληνας Συνταγματάρχης Βαλέστ αποβιβάζεται επικεφαλής τμήματος φιλελλήνων στο Λουτρό Σφακίων με σκοπό την οργάνωση και ενίσχυση του Κρητικού αγώνα.


1833 : Περίπου 7.000 άοπλοι Κρήτες συγκεντρώνονται ειρηνικά στο χωριό Μουρνιές Χανίων και με ψήφισμά τους ζητούν αυτονομία της μεγαλονήσου. Ο στρατιωτικός διοικητής της Κρήτης Μουσταφά Πασάς συλλαμβάνει και απαγχονίζει 50 από αυτούς.


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 26370