ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Οι Γαλατικές επιδρομές στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Sotiris Christodoulou   
09.10.14

Παραπομπές:

1) Ο διαχωρισμός στα τρία μεγάλα κράτη της Αιγύπτου, της Ασίας και της Μακεδονίας παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός παρά τις συνεχείς ανακατατάξεις και συγκρούσεις που χαρακτήριζαν την εποχή και δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλες στο παρόν κείμενο.

2)  Βασίλεψε στη Μακεδονία πιθανότατα από το 277 π. Χ. για σαράντα περίπου χρόνια.

3)  Ευρυτάνες, Δόλοπες, Αγραίοι, Απεραντοί, αρχαίοι κάτοικοι της Ευρυτανίας και σύμφωνα με τον Θουκιδίδη ’’αγνωστότατοι δε γλώσσαν καί ωμοφάγοι" και ότι ήταν "μέγα έθνος και μάχημον"

4)  Κατά τον Στράβωνα το όνομα Βόλγιος ή Βέλγιος φανερώνει την καταγωγή του αρχηγού, άρα και την προέλευση του στίφους του, δηλαδή από το κελτικό φύλο των Βελγών.

5)  Κεραυνός, προσωνύμιο που είχε εξαιτίας του εκρηκτικού χαρακτήρα του.

6)  Οι Κέλτες δεν κατείχαν τις τεχνικές πολιορκίας τειχισμένων πόλεων.

7)  Παιονία, περιοχή που αντιστοιχεί στο σημερινό κράτος των Σκοπίων και σε μικρό κομμάτι της Βουλγαρίας.

8)  Το όνομα Βρέννος ίσως να αποτελεί ηγεμονικό τίτλο. Βρέννος λεγόταν και ο Γαλάτης αρχηγός που λεηλάτησε τη Ρώμη το 387 π. Χ.

9)   J.G.Droysen Ιστορία των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου τόμος Β’, απόσπασμα μεταφρασμένο από τον Παυσανία και τον Πολύαινο.

10)  Παυσανίας, περιηγητής και γεωγράφος που έζησε τον 2ο αιώνα μ. Χ. κύρια ιστορική πηγή των γεγονότων

11)  Το νούμερο των 200.000 ανδρών που μας παραδίδει ο Παυσανίας είναι σίγουρα υπερβολικό. Οι σύγχρονοι ιστορικοί υπολογίζουν το στρατό των Κελτών σε 30.000 άνδρες περίπου.

12)  Αντίοχος, βασιλιάς της Ασίας γιος του Σέλευκου.

13)  ἐν τούτῳ δὲ οἱ ἐπὶ τῶν τριήρων Ἀθηναῖοι…. Ο Παυσανίας μας διηγείται ότι στη μάχη συμμετείχαν και αθηναϊκές τριήρεις, οι οποίες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά στην ακτή και προκαλούσαν μεγάλη ζημιά στους Γαλάτες εκτοξεύοντας εναντίον τους βέλη και δόρατα. Από επιγραφή όμως του Δήμου των Αθηνών που έχει βρεθεί, δεν προκύπτει από πουθενά αποστολή στόλου. Μάλιστα κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι ο Πειραιάς την εποχή εκείνη μάλλον ήταν υπό την εξουσία του Αντίγονου Γονατά, αλλά όχι και αδύνατον, αφού η Αττική διέθετε και άλλα λιμάνια. Γενικά το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει διαφωνίες, με πολλούς ιστορικούς να υποστηρίζουν ότι τελικά τα πλοία τα έστειλε ο Αντίγονος, ενώ άλλοι απορρίπτουν τελείως τη διήγηση του Παυσανία και την ύπαρξη στόλου στη μάχη.

14) 40.000 άνδρες σύμφωνα με τον Παυσανία. Ισχύει και εδώ η παραπομπή (11), συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ακριβές νούμερο των Κελτών που εισέβαλαν στην Ευρυτανία.

15) Οι Γαλάτες θα διέσχισαν την κοιλάδα του Σπερχειού, και περνώντας από την Υπάτη θα στρίψανε νότια, κατηφορίζοντας την κοιλάδα του Μόρνου, ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια. ‘’Ανάλυση της πορείας από το βιβλίο του Γ. Σωτηριάδη. ‘’Ζητήματα αιτωλικής ιστορίας και τοπογραφίας’’

16) Άλλο ένα σημείο που προκαλεί τριβές. Είναι το αρχαίο Κάλλιο το χωριό Βελούχοβο, σκεπασμένο πλέον από τα νερά του φράγματος του Μόρνου, ή είναι το σημερινό χωριό Κλαψί που πήρε το όνομα τους από τους κλαυθμούς και τους κοπετούς ύστερα από τη γαλατική λαίλαπα; Ίσως η διενέργεια περαιτέρω ανασκαφών στις επίμαχες περιοχές μας δώσει κάποια στιγμή την απάντηση.

17) Από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας (1.100 μέτρα υψόμετρο). Στο Κρίκελλο, στις 28 Οκτωβρίου του 1942 ο Ε.Λ.Α.Σ έδωσε την πρώτη του μάχη κατά των Ιταλών κατακτητών στη θέση Κουφόβρυση.

18)  Η μάχη διεξήχθη στην καρδιά του χειμώνα και η χιονοθύελλα ήταν ένα φυσιολογικό γεγονός, το οποίο βέβαια οι Έλληνες δεν έχασαν την ευκαιρία να αποδώσουν στον προστάτη θεό του μαντείου, τον Απόλλωνα.

19)  Εικόνα 2.

20)  Περιοχή της Μικράς Ασίας απέναντι ακριβώς από τη Μυτιλήνη. Εικόνα 2.

21)  Οι αμφικτυονίες ήταν θρησκευτικές και πολιτικές ενώσεις αρχαίων ελληνικών πόλεων. Η πιο σημαντική ήταν η Δελφική.


Βιβλιογραφία:

Παυσανίας: Παυσανίου Ελλάδος περιήγησις    10) Φωκικά , Λοκρών, Οζόλων.
Ιστορία του ελληνικού έθνους: Εκδοτική Αθηνών  τόμος Δ΄
J.G. Droysen: Ιστορία των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Γκόλιας Α. Μάρκος: Ιστορία των αρχαίων Ευρυτάνων.

 
Τελευταία ανανέωση ( 09.10.14 )
 

Σαν σήμερα..

1878 : (3/3/1878) Υπογράφεται στο προάστιο Άγιος Στέφανος της Κωνσταντινουπόλεως η ομώνυμη συνθήκη (Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου), σύμφωνα με την οποία δημιουργείται η Μεγάλη Βουλγαρία σαν ανεξάρτητη Ηγεμονία φόρου υποτελής στην Υψηλή Πύλη, με προσάρτηση σ' αυτήν ολόκληρης σχεδόν της Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης καθώς και μικρών περιοχών της Σερβίας. Η Συνθήκη αυτή που ανέτρεπε άρδην την ισορροπία δυνάμεων στην χερσόνησο του Αίμου και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπολοίπων Μεγάλων Δυνάμεων αναθεωρήθηκε με την Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1878) και στην συνέχεια με το Συνέδριο του Βερολίνου (13/7/1878).


1878 : Επαναστατικό σώμα από 500 άνδρες υπό τον Λοχαγό Πεζικού Δουμπιώτη Κοσμά, απόβιβάζεται στην παραλία Λιτοχώρου Κατερίνης και κινητοποιεί ολοκληρη την περιοχή Ολύμπου - Πιερίων με την βοήθεια του Επισκόπου Κίτρους Νικολάου - που ύψωσε την επαναστατική σημαία στον Κολινδρό - και τους οπλαρχηγούς Βαγγέλη Χοστέβα και Παναγιώτη Καλογήρου. Στο Λιτόχωρο σχηματίσθηκε "Προσωρινή Κυβέρνηση της Μακεδονίας" με Πρόεδρο τον ιατρό Ευάγγελο Καραβάγγο.


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 22791