ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
Οι Κανόνες για τους Μικρούς Πολέμους μας PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Sotiris Christodoulou   
02.09.15

  Με τον Κουβά στο Κεφάλι (beta)

Οι κανόνες αυτοί για τις μάχες της αρχαιότητας, αποτελούν την κατάληξη 15ετούς και πλέον εμπειρίας στο figure wargaming, των τριών από τους Μεγάλους Παλαιούς του χόμπυ στην Βόρειο Ελλάδα : του Χριστόφορου Ζαχαριάδη, του Χρήστου Ριτζούλη και εμού του ιδίου, Σωτήρη Χριστοδούλου. Και οι τρείς είχαμε μία ιδιαίτερη αγάπη για την πολεμική τέχνη των αρχαίων και επί σειρά ετών παίζαμε 5η/6η/7η Έκδοση του Phil Barker. Όταν τα κενά αυτών μας έγιναν προφανή, προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε με "σπιτικούς" κανόνες και τροποιήσεις στους πίνακες. Στην συνέχεια δοκιμάσαμε πολλούς άλλους εμπορικούς κανόνες (Shieldbearer, Warhammer Ancients, The Shock of Impact, Hoplon κα), αλλά κανένα σετ κανόνων και καμμία τροποποίησή τους δεν κατάφερε να γεμίσει το κενό στην πολεμοχαρή καρδιά μας ...

Εν συντομία, το σκεπτικό μας ήταν οτι κατά κανόνα οι μάχες κερδίζονται ή χάνονται, με σειρά σπουδαιότητας, από
- τις τακτικές και επιχειρησιακές ικανότητες των Ηγετών των στρατών και τα σχέδια που αυτοί εκπονούσαν πριν την μάχη,
- την ικανότητα των στρατών να αντιλαβάνονται και να υλοποιούν τα σχέδια αυτά έγκαιρα και αποτελεσματικά,
- την αντίδραση των στρατευμάτων στην συνεχή πίεση της μάχης, και
- από άλλους τυχαίους ή μη παράγοντες.

Επίσης θεωρούσαμε οτι ο πολεμιστής στην μάχη - στρατηγός, αξιωματικός ή στρτιώτης - αλληλεπιδρά με τους συμπολεμιστές του και τους αντιπάλους, όχι απλά με τον οπλισμό και την θωράκισή του ή με το ηθικό του, αλλά με βάση μία πλειάδα συντελεστών, όπως την προέλευση ή καταγωγή του, την εμπειρία του αλλά και την κόπωση που αθροίζει κατά την διάρκεια της συγκρούσεως, και η οποία είναι και ο βασικώτερος παράγων που επηρεάζει την θέληση του στρατιώτη για συνέχιση του Αγώνα.

Όλα αυτά εκτενέστερα αναπτύσσονται στην εισαγωγή του ανά χείρας πονήματος αυτού, με τον αστείο - αλλά πολύ "εσωτερικό" για τον σύλλογό μας - τίτλο : ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΒΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. Για την ιστορία θα ανφέρουμε πως, ο τίτλος ανάγεται στο 2005 όταν μέλος του ΕΣΦΙΠΣ είπε στον αντίπαλό του, εμφανώς εκνευρισμένος από τις απίστευτα προκλητικές ζαριές του δεύτερου "Θα σου φέρω τον κουβά στο κεφάλι!", όπου "κουβάς" είναι το αναποδογυρισμένο καπάκι από boardgame χρησιμοποιούμενο για ρίψη ζαριών ....

Όπως θα αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε διαβάσει τις πρώτες δύο σελίδες τους, οι κανόνες αυτοί δεν είναι για τους λιπόψυχους. Επίσης, δεν είναι για αυτούς που επιζητούν κάτι απλό και εύκολο (DBA/DBM style) για να παίζουν γρήγορες παρτίδες σε τουρνουά.
Εννοείται οτι θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να δεχθούμε κρίσεις απόψεις και σχόλια από όποιον γενναίο αντέξει να τους διαβάσει και να τους δοκιμάσει στα επιτραπέζια πεδία μάχης,

Μπορείτε να απευθύνεστε για κάθε απορία σας σε μένα προσωπικά είτε μέσω ΦΒ είτε ακόμη μέσω του κινητού μου τηλεφώνου 6944517775.

Σωτήρης Χριστοδούλου - Θεσσαλονίκη

Τελευταία ανανέωση ( 03.09.15 )
 

Σαν σήμερα..

1986 : Το διαστημικό όχημα "Τσάλεντζερ" καταστρέφεται από έκρηξη στην κύρια δεξαμενή καυσίμων του 73 δευτερόλεπτα μετά την ακτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο Κέννεντυ.


2003 : O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπούς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να εισβάλλει στο Ιράκ, δηλώνει στην Γερουσία οτι ο Σαντάμ είχε αγοράσει "σημαντικές ποσότητες ουρανίου από την Νότιο Αφρική".


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 53159