ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
"Μην μελετάς απλά την Ιστορία. Ζήσε την!"
13η Εκθεση Παιχνιδιών Στρατηγικής PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Sotiris Christodoulou   
23.12.16Όπως κάθε χρόνο, πιστοί στο ραντεβού μας με την Ιστορία, οργανώσαμε και φέτος στον γνώριμο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης την 13η κατά σειρά έκθεσή μας. Η έκθεση - όπως πάντα - διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης κόμικ COMIC N' PLAY, με φετεινό τίτλο ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, και το κεντρικό της θέμα ήταν η Άλωση της Συμβασιλεύουσας από τους Σαρακηνούς πειρατές το 904 μΧ.

Στην έναρκτήρια βραδυά, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, ο νέος Πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη, με την συνδρομή της Μαριάνθης Πάσχου σε ρόλο διερμηνέα, χαιρέτισε συμμετέχοντες και επισκέπτες. Ο host της βραδυάς και ψυχή της όλης εκδήλωσης, Νίκος "Ροκ Σταρ" Δαλαμπύρας, χαιρέτισε με την σειρά του τα αδημονούντα πλήθη και στην συνέχεια απένειμε το ειδικό βραβείο στην ακούραστη Μαριάνθη, για την προσφορά της στα δέκα πέντε συναπτά έτη της Έκθεσης.
 


Tο κύριο θέμα της φετινής έκθεσης ήταν η πολιορκία και άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς πειρατές στις 31 Ιουλίου του 904 μΧ. Το τερραίν στο οποίο αναπτύχθηκε το παιχνίδι ήταν το παραθαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης. Καθώς από αυτό - σε αντίθεση με ένα μεγάλο μέρος των χερσαίων τειχών - δεν διασώζεται κανένα κομμάτι του εκτός ίσως από ελάχιστα τμήματα των θεμελίων του, η κατασκευή του βασίστηκε στην μαρτυρία του ιερέα Ιωάννη Καμινιάτη, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της πολιορκίας, καθώς και σε διάφορα αρχαιολογικά στοιχεία που μας παρείχαν δύο φίλες του συλλόγου, οι αρχαιολόγοι Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ακριβοπούλου. Το τελικό αποτέλεσμα πιστεύουμε πως είναι ακριβέστατο από ιστορικής τουλάχιστον σκοπιάς. Οοι κανόνες που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτοί του παληού καλού  boardgame CRY HAVOC, τροποποιημένοι για χρήση με φιγούρες.


H διπλή έκθεση περιελάμβανε και φέτος ένα μίνι τουρνουά με τους ίδιους κανόνες (CRY HAVOC), βασισμένο στην γνωστή τηλεοπτική σειρά VIKING. Στο ένα από τα δύο τραπέζια, οι Βίκινγκ έκαναν μία επιδρομή σε ένα Σαξωνικό χωριό, αλλά οι ντόπιοι δεν ήταν και τόσο δεκτικοί στο να τους αφήσουν να φύγουν, ενώ στο άλλο οι κάτοικοι απλά προσπαθούσαν να γλυτώσουν τα ζωντανά του από την "απελευθέρωση". Tην εξέλιξη των επιδρομών παρακολουθεί ένας πάνοπλος ξανθός Βίκινγκ, βέβαιος για την νίκη όπως φαίνεται από το χαμόγελό του ...

Kαι μερικές γρήγορες ματιές στην υπόλοιπη έκθεση, όπου υπήρχαν παιχνίδια φαντασίας και role playing, εργαστήρια κόμικ, διαγωνισμοί cosplay, και βέβαια, αρκετοί επισκέπτες.

  


Και καθώς όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν κάποτε, και η έκθεση αυτή έφτασε στο τέλος της. Την χαρακτηρίζουμε ανεπιφύλακτα σαν πολύ πετυχημένη, διότι πέτυχε και στους δύο στόχους της. Να δώσει στους επισκέπτες ένα ερέθισμα για την ανάγνωση της ιστορίας του τόπου μας, αλλά και να μυήσει πολλούς νέους ανθρώπους στο χόμπυ των παιχνιδιών στρατηγικής. Θα είμαστε και πάλι "ετοιμοπόλεμοι" σε κάποιες άλλες "επάλξεις" έναν χρόνο από τώρα, αναβιώνοντας ένα ακόμη κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

(αρ.) Οι "Μεγάλοι Παλαιοί" του ιστορικού Wargaming της Συμπρωτεύουσας, Σίμος Σισμάνης, Σωτήρης Χριστοδούλου, Χρήστος Ριτζούλης, Θανάσης Τσιλιγγούδης, Ρωμύλος Ζαχαριάδης και Παναγιώτης Κουρουμίδης, δήλωσαν παρόντες. Απουσίες σημαντικές λόγω εκτάκτου κωλύματος, οι εκ Κοζάνης ορμώμενοι, Χριστόφορος Ζαχαριάδης και Νίκος Γκαναβάρας, καθώς και ο "Κρητικός" Νίκος Τσιγαρίδας.

(δεξ.) Οι βασικοί συντελεστές της φετινής έκθεσης σε αναμνηστική φωτό. Ανδροκλής, Στέργιος (καθ.) Δημήτρης, Χριστίνα, Διδώ, Νίκος, Μαρία, Έλλη και Σωτήρης.


Τελευταία ανανέωση ( 06.02.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σαν σήμερα..

1941 : Συνολικά 300 Ευέλπιδες της Ιης και ΙΙας τάξεως αναχωρούν αυτοβούλως από την Αθήνα για την Κρήτη δια μέσω της Πελοποννήσου, έχοντας μαζύ τους την Σημαία της σχολής.


1941 : Αρχίζει από την νύκτα 24/25 Απριλίου η δια θαλάσσης αποχώρηση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος από την Ελλάδα - Πόρτο Ράφτη, Μέγαρα, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Μήλο - προς Κρήτη και Αίγυπτο. Συνολικά εκκενώθηκαν 50.000 περίπου άνδρες (συνολικές απώλειες 12.000) εκ των οποίων 27.000 περίπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και οι υπόλοιποι στην Αίγυπτο.


Εμφάνιση όλων

Επισκέπτες


Eπισκέπτες από τις 1/9/2008: 23118